Wykonanie
Pieczone
ziemniaki należą do jednych z moich ulubionych dań i przygotowuję je bardzo często, w wielu różnych wersjach. Na blogu były już kilka
razy,
między innymi tutaj . Dziś mam dla Was wyjątkowy przepis, świetnie nadający się na co dzień, ale również możecie miło zaskoczyć nim gości. Smak jest bowiem delikatny i wyszukany, a sposób przygotowania bardzo łatwy i szybki. Inspirację znalazłam wiele lat temu w mojej ulubionej restauracji i jakoś tak sobie teraz przypomniałam, i nieco zmodyfikowałam, dodając na przykład
awokado. Zapraszam i życzę smacznego.kilka obranych
ziemniakówkilka małych
pomidorków1/2 dojrzałego
awokado1
cebulasok z limonki3 łyżki
oliwy z oliweksólświeżo mielony
pieprzświeża
bazyliaZiemniaki pokroić w ósemki,
cebulę w cienke krążki i wymieszać z
oliwą oraz połową
soku z limonki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Pomidorki pokroić w ćwiartki,
awokado na małe kawałki i ułożyć na wierzchu. Wszystko posolić, pokropić pozostałym
sokiem z limonki i piec ok. 30 minut przy temperaturze ok. 180 ° C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Pieprz i listki
bazylii dodać tuż przed podaniem.